Alsa configuration error


mihirdave36@...
 

recently tried to add ALSA support to core-image-minimal . by adding following lines into local.conf: MACHINE_FEATURES+="alsa" DISTRO_FEATURES+="alsa" CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL+="alsa-utils" but got error of which I have attached image.

please guide me what should I do to solve it.


Peter Bergin
 


On 2022-01-20 07:05, mihirdave36@... wrote:
recently tried to add ALSA support to core-image-minimal . by adding following lines into local.conf: MACHINE_FEATURES+="alsa" DISTRO_FEATURES+="alsa" CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL+="alsa-utils" but got error of which I have attached image.
please guide me what should I do to solve it.

Check available sound cards in your system. 'aplay -L' It seems you have no suitable default one for speaker-test to use. If you have sound cards in your machine and want to point out another one that speaker-test shall use you can pass that as an argument. https://linux.die.net/man/1/speaker-test

/Peter


mihirdave36@...
 

Hi Peter,

After entering "aplay -l" I got message "aplay: device_list:274 : no soundcards found...".

I am using virtual machine: VMware workstation with ubuntu 20.4.3 as a Linux host machine.
Running Image: core-image-minimal using runqemu qemux86-64 nographic  

Thanks
Mihir


Michael Opdenacker
 

Hi Mihir

On 1/20/22 11:28 AM, mihirdave36@gmail.com wrote:
Hi Peter,

After entering "/*aplay -l*/" I got message "/*aplay: device_list:274
: no soundcards found...*/".

I am using virtual machine: /*VMware workstation with ubuntu 20.4.3 as
a Linux host machine.*/
Running Image: */core-image-minimal/* using */runqemu /**/qemux86-64
nographic/* 

I could reproduce your issue. I believe I built the system in the same
way you did.
An issue is that the kernel is built with

CONFIG_SOUND=m
CONFIG_SND=m

...plus other sound modules, but there are no such modules in the root
filesystem (under /lib/modules/`uname -r`/kernel/). Something else
probably needs to be tweaked.

Another issue is that passing "audio" to runqemu fails:

runqemu - ERROR - Failed to run qemu: qemu-system-x86_64: warning:
'-soundhw ac97' is deprecated, please use '-device AC97' instead
audio: warning: Using timer based audio emulation

I've just proposed a patch for this one:
https://lore.kernel.org/openembedded-core/20220120174222.1918081-1-michael.opdenacker@bootlin.com/T/#u

Don't hesitate to use it!

Cheers
Michael.

--
Michael Opdenacker, Bootlin
Embedded Linux and Kernel engineering
https://bootlin.com


mihirdave36@...
 

Hi Michael,

Thanks for the detail I will try your solution.

Sincerely
Mihir