Dunfell 3.1.1 gcc-sanitizers build failure


MikeB
 

I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1.  I'm not sure if this is a bug or just my problem.  I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.

| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
| ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
 
At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.

I've attached the full error log.  Any troubleshooting advice would be appreciated.


Khem Raj
 

On 6/30/20 2:56 PM, MikeB wrote:
I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1.  I'm not sure if this is a bug or just my problem.  I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
| ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
I've attached the full error log.  Any troubleshooting advice would be appreciated.
try to do a bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0


Joshua Watt
 

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@gmail.com> wrote:

I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1. I'm not sure if this is a bug or just my problem. I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.

| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
| ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'

At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
just recently fixed a bug in archive.bbclass
(7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
related


I've attached the full error log. Any troubleshooting advice would be appreciated.


Joshua Watt
 

On Tue, Jun 30, 2020 at 8:08 PM Joshua Watt <jpewhacker@gmail.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@gmail.com> wrote:

I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1. I'm not sure if this is a bug or just my problem. I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.

| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
| ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'

At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
just recently fixed a bug in archive.bbclass
(7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
related
I believe I have fixed this in
https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161,
please try it out to make sure it solves your issue as well.



I've attached the full error log. Any troubleshooting advice would be appreciated.


Steve Sakoman
 

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:53 PM Joshua Watt <JPEWhacker@gmail.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 8:08 PM Joshua Watt <jpewhacker@gmail.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@gmail.com> wrote:

I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1. I'm not sure if this is a bug or just my problem. I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.

| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
| ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'

At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
just recently fixed a bug in archive.bbclass
(7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
related
I believe I have fixed this in
https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161,
please try it out to make sure it solves your issue as well.
That patch came in after the 3.1.1 release, but it is present in the
dunfell branch so it will make it into 3.1.2

Steve


Steve Sakoman
 

On Tue, Jun 30, 2020 at 5:08 PM Steve Sakoman via
lists.yoctoproject.org <steve=sakoman.com@lists.yoctoproject.org>
wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:53 PM Joshua Watt <JPEWhacker@gmail.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 8:08 PM Joshua Watt <jpewhacker@gmail.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@gmail.com> wrote:

I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1. I'm not sure if this is a bug or just my problem. I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.

| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
| ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'

At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
just recently fixed a bug in archive.bbclass
(7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
related
I believe I have fixed this in
https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161,
please try it out to make sure it solves your issue as well.
That patch came in after the 3.1.1 release, but it is present in the
dunfell branch so it will make it into 3.1.2
Doh, I'm getting ahead of myself! I was thinking of another
classes/archiver patch that Joshua sent :-)

Steve


MikeB
 

The combination of the https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161 and a 'bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0' has gotten me back on track.

Thank you all for the help!

On Tue, Jun 30, 2020 at 11:10 PM Steve Sakoman <steve@...> wrote:
On Tue, Jun 30, 2020 at 5:08 PM Steve Sakoman via
lists.yoctoproject.org <steve=sakoman.com@...>
wrote:
>
> On Tue, Jun 30, 2020 at 4:53 PM Joshua Watt <JPEWhacker@...> wrote:
> >
> > On Tue, Jun 30, 2020 at 8:08 PM Joshua Watt <jpewhacker@...> wrote:
> > >
> > > On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@...> wrote:
> > > >
> > > > I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1.  I'm not sure if this is a bug or just my problem.  I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.
> > > >
> > > > | cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
> > > > | WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
> > > > | ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
> > > > | cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
> > > > | WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
> > > >
> > > > At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
> > >
> > > I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
> > > Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
> > > just recently fixed a bug in archive.bbclass
> > > (7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
> > > gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
> > > related
> >
> > I believe I have fixed this in
> > https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161,
> > please try it out to make sure it solves your issue as well.
>
> That patch came in after the 3.1.1 release, but it is present in the
> dunfell branch so it will make it into 3.1.2

Doh, I'm getting ahead of myself! I was thinking of another
classes/archiver patch that Joshua sent :-)

Steve


MikeB
 

The rumors of my success were exaggerated.  If performing a fresh build from scratch, the image build succeeds, but the populate_sdk still fails as in the original post.  If I then do a 'bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0', the populate_sdk succeeds.

Mike

On Wed, Jul 1, 2020 at 6:45 AM MikeB <mabnhdev@...> wrote:
The combination of the https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161 and a 'bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0' has gotten me back on track.

Thank you all for the help!

On Tue, Jun 30, 2020 at 11:10 PM Steve Sakoman <steve@...> wrote:
On Tue, Jun 30, 2020 at 5:08 PM Steve Sakoman via
lists.yoctoproject.org <steve=sakoman.com@...>
wrote:
>
> On Tue, Jun 30, 2020 at 4:53 PM Joshua Watt <JPEWhacker@...> wrote:
> >
> > On Tue, Jun 30, 2020 at 8:08 PM Joshua Watt <jpewhacker@...> wrote:
> > >
> > > On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@...> wrote:
> > > >
> > > > I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1.  I'm not sure if this is a bug or just my problem.  I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.
> > > >
> > > > | cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
> > > > | WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
> > > > | ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
> > > > | cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
> > > > | WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
> > > >
> > > > At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
> > >
> > > I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
> > > Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
> > > just recently fixed a bug in archive.bbclass
> > > (7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
> > > gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
> > > related
> >
> > I believe I have fixed this in
> > https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161,
> > please try it out to make sure it solves your issue as well.
>
> That patch came in after the 3.1.1 release, but it is present in the
> dunfell branch so it will make it into 3.1.2

Doh, I'm getting ahead of myself! I was thinking of another
classes/archiver patch that Joshua sent :-)

Steve


Joshua Watt
 

On Wed, Jul 1, 2020 at 9:47 AM MikeB <mabnhdev@gmail.com> wrote:

The rumors of my success were exaggerated. If performing a fresh build from scratch, the image build succeeds, but the populate_sdk still fails as in the original post. If I then do a 'bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0', the populate_sdk succeeds.
Ok. Are you using archiver.bbclass?


Mike

On Wed, Jul 1, 2020 at 6:45 AM MikeB <mabnhdev@gmail.com> wrote:

The combination of the https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161 and a 'bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0' has gotten me back on track.

Thank you all for the help!

On Tue, Jun 30, 2020 at 11:10 PM Steve Sakoman <steve@sakoman.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 5:08 PM Steve Sakoman via
lists.yoctoproject.org <steve=sakoman.com@lists.yoctoproject.org>
wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:53 PM Joshua Watt <JPEWhacker@gmail.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 8:08 PM Joshua Watt <jpewhacker@gmail.com> wrote:

On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@gmail.com> wrote:

I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1. I'm not sure if this is a bug or just my problem. I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.

| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
| ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
| cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
| WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'

At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
just recently fixed a bug in archive.bbclass
(7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
related
I believe I have fixed this in
https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161,
please try it out to make sure it solves your issue as well.
That patch came in after the 3.1.1 release, but it is present in the
dunfell branch so it will make it into 3.1.2
Doh, I'm getting ahead of myself! I was thinking of another
classes/archiver patch that Joshua sent :-)

Steve


MikeB
 

Yes, I am using the archiver.bbclass.  However, I'm using the one in poky/meta.  I applied your patch (manually) to that one.

diff --git a/meta/classes/archiver.bbclass b/meta/classes/archiver.bbclass
index a8d3afcbe9..bf275f4543 100644
--- a/meta/classes/archiver.bbclass
+++ b/meta/classes/archiver.bbclass
@@ -583,8 +583,8 @@ do_deploy_archives[sstate-outputdirs] = "${DEPLOY_DIR_SRC}"
 addtask do_deploy_archives_setscene
 
 addtask do_ar_original after do_unpack
-addtask do_unpack_and_patch after do_patch
-addtask do_ar_patched after do_unpack_and_patch before do_preconfigure do_configure
+addtask do_unpack_and_patch after do_patch do_preconfigure
+addtask do_ar_patched after do_unpack_and_patch before do_configure
 addtask do_ar_configured after do_unpack_and_patch
 addtask do_ar_mirror after do_fetch
 addtask do_dumpdata

I should also point out that the failure is not limited to gcc-sanitizers.  On different architectures, the  same failure has occurred in gcc-cross-canadian_9.3.bb:do_configure and gcc-crosssdk_9.3.bb:do_configure.  So there are multiple recipes that reference work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h but it is missing.

On all architectures (that I use), executing a 'bitbake -c cleanall gcc-source-9.3.0' and rebuilding works around the issue and the build succeeds.

Please note that it is not the image build that is failing; it is the populate_sdk command that fails.

Regards, Mike


On Wed, Jul 1, 2020 at 10:52 AM Joshua Watt <jpewhacker@...> wrote:
On Wed, Jul 1, 2020 at 9:47 AM MikeB <mabnhdev@...> wrote:
>
> The rumors of my success were exaggerated.  If performing a fresh build from scratch, the image build succeeds, but the populate_sdk still fails as in the original post.  If I then do a 'bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0', the populate_sdk succeeds.

Ok. Are you using archiver.bbclass?

>
> Mike
>
> On Wed, Jul 1, 2020 at 6:45 AM MikeB <mabnhdev@...> wrote:
>>
>> The combination of the https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161 and a 'bitbake -ccleansstate on gcc-source-9.3.0' has gotten me back on track.
>>
>> Thank you all for the help!
>>
>> On Tue, Jun 30, 2020 at 11:10 PM Steve Sakoman <steve@...> wrote:
>>>
>>> On Tue, Jun 30, 2020 at 5:08 PM Steve Sakoman via
>>> lists.yoctoproject.org <steve=sakoman.com@...>
>>> wrote:
>>> >
>>> > On Tue, Jun 30, 2020 at 4:53 PM Joshua Watt <JPEWhacker@...> wrote:
>>> > >
>>> > > On Tue, Jun 30, 2020 at 8:08 PM Joshua Watt <jpewhacker@...> wrote:
>>> > > >
>>> > > > On Tue, Jun 30, 2020 at 4:56 PM MikeB <mabnhdev@...> wrote:
>>> > > > >
>>> > > > > I recently tried upgrading from 3.1.0 to 3.1.1.  I'm not sure if this is a bug or just my problem.  I maintain five different architectures and all five have the same failure in gcc-sanitizers as I'm trying to build the SDK.
>>> > > > >
>>> > > > > | cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
>>> > > > > | WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
>>> > > > > | ERROR: Execution of '/data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505' failed with exit code 1:
>>> > > > > | cat: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work-shared/gcc-9.3.0-r0/gcc-9.3.0/gcc/defaults.h: No such file or directory
>>> > > > > | WARNING: /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/temp/run.do_configure.31505:1 exit 1 from 'grep -v "\#endif.*GCC_DEFAULTS_H" > /data/mabnhdev/exos-yocto-dunfell/build/exos-arm64/tmp/work/aarch64-poky-linux/gcc-sanitizers/9.3.0-r0/gcc-9.3.0/build.aarch64-poky-linux.aarch64-poky-linux/gcc/defaults.h.new'
>>> > > > >
>>> > > > > At first, I thought this may be a dependency issue because I inherit "rm_work" to tidy up; but I tried a build without it - i.e. keeping all work around - and got the same failure.
>>> > > >
>>> > > > I've encountered a similar error just today when switching SDKMACHINE.
>>> > > > Are you using archive.bbclass by any chance (INHERIT += "archive")? I
>>> > > > just recently fixed a bug in archive.bbclass
>>> > > > (7a57e777597d7f66d065582cfb83cd8f9468f4af) where the archiving of
>>> > > > gcc-source raced with do_preconfigure and I'm wondering if it's
>>> > > > related
>>> > >
>>> > > I believe I have fixed this in
>>> > > https://lists.openembedded.org/g/openembedded-core/message/140161,
>>> > > please try it out to make sure it solves your issue as well.
>>> >
>>> > That patch came in after the 3.1.1 release, but it is present in the
>>> > dunfell branch so it will make it into 3.1.2
>>>
>>> Doh, I'm getting ahead of myself! I was thinking of another
>>> classes/archiver patch that Joshua sent :-)
>>>
>>> Steve