Re: Specified SDKMACHINE value is not valid


Khem Raj
 

On Sat, Apr 2, 2022 at 9:37 AM jchludzinski <jchludzinski@...> wrote:

I’m actually trying this on an RP4 running Raspbian.
Oh I see. we do support aarch64 as build host, so if you are trying
64bit OS on rpi then it should work
although, rpi4 may not have enough muscle to build, perhaps using SSD
with rpi4 might help a bit

So find out if rpi4 is running in 64bit mode if not then building on
armv7 might have issues.

in anycase try setting SDKMACHINE = "i686" this should get you past
this particular error, there might be more after it.

Fixed when x11 is not in DISTRO_FEATURES:
$ bitbake wxwidgets
ERROR: Nothing PROVIDES 'wxwidgets'
wxwidgets was skipped: missing required distro feature 'x11' (not in
DISTRO_FEATURES)


On 2022-04-02 12:15, Khem Raj wrote:
On Sat, Apr 2, 2022 at 1:47 AM jchludzinski <jchludzinski@...>
wrote:

$ git clone git://git.yoctoproject.org/poky.git
$ cd ./poky
$ git checkout yocto-3.4.2
$ cd ..
$ source ./poky/oe-init-build-env
$ cd ./build
$ time bitbake core-image-minimal
...
ERROR: OE-core's config sanity checker detected a potential
misconfiguration.
Either fix the cause of this error or at your own risk disable the
checker (see sanity.conf).
Following is the list of potential problems / advisories:

Specified SDKMACHINE value is not valid


Summary: There was 1 WARNING message shown.
Summary: There was 1 ERROR message shown, returning a non-zero exit
code.

________________________________________________________
Executed in 3.92 secs fish external
usr time 1.07 secs 9.77 millis 1.06 secs
sys time 0.18 secs 2.96 millis 0.17 secs



On 2022-04-01 18:09, Khem Raj wrote:

On Fri, Apr 1, 2022 at 2:02 PM jchludzinski <jchludzinski@...>
wrote:


But obviously commented out.

On 2022-04-01 16:43, jchludzinski via lists.yoctoproject.org wrote:

There's this:
#SDKMACHINE ?= "i686"


OK it should be ok then. Can you describe your steps to setup the
system?
maybe there is some caveat


---John

On 2022-04-01 16:22, Khem Raj wrote:

On Fri, Apr 1, 2022 at 1:09 PM jchludzinski via
lists.yoctoproject.org
[1 [1]] <jchludzinski=vivaldi.net@...> wrote:

I'm trying an experiment building yocto/OE on a Raspberry Pi 4 to
host on the same RP4. Admittedly, a not practical platform for
this
purpose but it should work.

I'm trying to target the ARM ISA for the image using yocto-3.4.2.
I've tried simply using the default setting and end up with:

_ERROR: OE-core's config sanity checker detected a potential
misconfiguration._
_ Either fix the cause of this error or at your own risk
disable
the checker (see sanity.conf)._
_ Following is the list of potential problems / advisories:_
_ _
_ Specified SDKMACHINE value is not valid_

I've tried editing ./conf/local.conf:

MACHINE ?= "qemuarm64"

#MACHINE ??= "qemux86-64"


It's complaining about SDKMACHINE setting which is a separate
variable, can you check your local.conf if it's set to something

But this accomplishes nothing. Needless to say, I'm a yacto/OE
newbie, so any suggestions would be greatly appreciated.
are you on a x86_64 host? Secondly try to uncomment SDKMACHINE setting
in local.conf
and see if it helps. Also check if your default shell is bash or dash.


---John


Links:
------
[1] http://lists.yoctoproject.org



Links:
------
[1] http://lists.yoctoproject.org




--
NULL

Join yocto@lists.yoctoproject.org to automatically receive all group messages.