Re: [gtk+3][zeus] building only with wayland backend, no x11


Alexander Kanavin
 

This seems like libepoxy was not properly rebuilt when you changed DISTRO_FEATURS, even though it should have been. Can you try to reproduce the issue on master please?

Alex


On Tue, 10 Nov 2020 at 16:14, Adrian Fiergolski <adrian.fiergolski@...> wrote:

Hi Alex,

Thank you for the hint. It led me to the source of the problem, which was libepoxy.

It looks that after changing configuration (DISTRO_FEATURES_remove = " x11"), SSTATE was still populating sysroot of gtk+3 with the older version of libepoxy configuration file (*.pc) creating dependency to 'gl' and 'x11'. In my case I had to call:

bitbake -c cleanall libepoxy

bitbake -c cleanall gtk+3

bitbake gtk+3

In order to avoid such issues in the future, is there any way to force bitbake (after such considerable configuration change like modification of DISTRO_FEATURES) to rebuild sysroot for each recipe if necessary instead of grabbing them from the cache ? I know, one could delete sstate-cache directory, but obviously it will enormously increase rebuild time. I have been wondering whether there is an intermediate solution.

Regards,

Adrian

On 09.11.2020 15:28, Alexander Kanavin wrote:
Do you actually need gtk+3 in your image?

There is a poky configuration that builds core-image-weston without x11, and core-image-weston does pull in gtk+3, and all that happens without errors:
so I'd suggest you reproduce that, get it to build, then investigate where your build diverges.

Alex

On Mon, 9 Nov 2020 at 14:10, Adrian <adrian.fiergolski@...> wrote:

Hi,

I am building an image based on core-image-weston.

I would like to use only wayland backend, thus I defined in my machine's configuration:

DISTRO_FEATURES_append = " wayland"
DISTRO_FEATURES_remove = " x11"

I have a problem with build of gtk+3:

| checking for pango pangocairo gdk-pixbuf-2.0 >= 2.30.0 cairo >= 1.14.0 cairo-gobject >= 1.14.0 gio-unix-2.0 >= 2.53.4  wayland-client >= 1.9.91 wayland-protocols >= 1.12 xkbcommon >= 0.2.0 wayland-cursor >= 1.9.91 wayland-egl   cairo epoxy >= 1.4  fribidi >= 0.19.7... no
| configure: error: Package requirements (pango pangocairo gdk-pixbuf-2.0 >= 2.30.0 cairo >= 1.14.0 cairo-gobject >= 1.14.0 gio-unix-2.0 >= 2.53.4  wayland-client >= 1.9.91 wayland-protocols >= 1.12 xkbcommon >= 0.2.0 wayland-cursor >= 1.9.91 wayland-egl   cairo epoxy >= 1.4  fribidi >= 0.19.7) were not met:
|
| Package 'x11', required by 'gl', not found

The configuration flags in config.log seems to be ok:

  $ ../gtk+-3.24.8/configure --build=x86_64-linux --host=aarch64-poky-linux --target=aarch64-poky-linux --prefix=/usr --exec_prefix=/usr --bindir=/usr/bin --sbindir=/usr/sbin --libexecdir=/usr/libexec --datadir=/usr/share --sysconfdir=/etc --sharedstatedir=/com --localstatedir=/var --libdir=/usr/lib --includedir=/usr/include --oldincludedir=/usr/include --infodir=/usr/share/info --mandir=/usr/share/man --disable-silent-rules --disable-dependency-tracking --with-libtool-sysroot=/home/afiergol/fastree/falcon/poky/build/tmp/work/aarch64-poky-linux/gtk+3/3.24.8-r0/recipe-sysroot --enable-introspection --disable-gtk-doc --disable-glibtest --disable-xinerama --enable-modules --disable-colord --disable-gtk-doc --disable-static --disable-cups --disable-glx --enable-opengl --enable-wayland-backend --disable-x11-backend --enable-nls

Has anybody else experience similar issue? Do you know a fix? I work with the latest zeus (d88d62c20d7d8da85f02edb170dae0280624ad7e) version.

Regards,

Adrian





Join yocto@lists.yoctoproject.org to automatically receive all group messages.