Re: fw_printenv works but fw_setenv does not after switching to linux-fslc-imx 5.10.69 from linux-fslc-imx 5.4.114


Peter Bergin
 

Hi Brian,

On 2021-11-08 05:01, Brian Hutchinson wrote:
Hi,

I'm using u-boot U-Boot 2019.04-4.19.35-1.1.0+g4d377539a1 in pre-programmed NOR flash and was using linux-fslc-imx 5.4.114 kernel and fw_printenv/fw_setenv were working fine.

After upgrading to linux-fslc-imx 5.10.69, fw_setenv will not change any u-boot variable.  fw_printenv looks like it is working ok.  I've verified all my .config settings are the same with regard to MTD etc as my older 5.4.114 kernel.

Any ideas what could be broken?

One fundamental part of the libubootenv is the file configuration file, default /etc/fw_env.config. This file must match what is configured in u-boot. If you only have changed kernel I guess this file is untouched?

I don't know what debugging tools you have in the target, but one idea could be to use strace with working and non-working setup and compare.

I'm using a Dunfell based rootfs for our main system.  I did a hardknott build of core-image-base in order to build linux-fslc-imx 5.10.69 and when I realized fw_setenv wasn't working with Dunfell rootfs and 5.10.69 kernel, I built hardknott core-image-base rootfs with libubootenv package added to CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL thinking I'd copy over fw_printenv/fs_setenv and libubootenv and that would probably solve my issue ... but it doesn't include fw_printenv/fw_setenv (but libubootenv is there) in the rootfs so I don't understand what all is going on here.

Been using fw_printenv/fw_setenv since like ... forever and haven't run into something like this before that I can remember.

The binaries fw_*env is located in the package libubootenv-bin. Add that one to IMAGE_INSTALL and I hope you  get them in your rootfs.

/Peter

Join meta-freescale@lists.yoctoproject.org to automatically receive all group messages.